Created by Mikail KEREK
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Dünyanın bir ikizi daha bulundu


Dünyanın Bir İkizi Daha Bulundu

Gökbilimciler, Güneş Sistemi dışında bugüne kadar su bulunma olasılığı en yüksek olan Dünya benzeri gezegeni keşfettiklerini açıkladı.
Uluslar arası bir ekip tarafından yapılan keşif Astrophysical Journal Letters dergisi tarafından duyuruldu. Dünya'dan 22 ışık yılı uzakta bulunan GJ 677Cc adlı gezegenin, GJ677C yıldızının yörüngesinde olduğu söyleniyor.

Yoğunluğu Dünyanın 4,5 katı olan GJ 667Cc, yıldızının etrafındaki dönüşünü 28,15 günde tamamlıyor. Avustralya'nın New South Wales Üniversitesi'nden Chris Tinney, GJ 677Cc'ye yıldızından gelen ışınların çoğu kızılötesi olduğunu ve gezegenin atmosferi tarafından emildiğini" bildirdi.
Tinney, "Dünya ile kıyasladığımızda, GJ 677Cc yıldızından düşen ışınların yüzde 90'ını alıyor. Bu da yaşamın oluşması için gezegenin doğru sıcaklığa sahip olduğu ihtimalini güçlendiriyor. Ayrıca kayalık bir yüzeyde nemli bir atmosfere sahip olması, GJ 677Cc' de sıvı bulunması ihtimalini arttırıyor" diye yorumladı.

ÜÇLÜ YILDIZ SİSTEMİ
GJ 677Cc gezegeninin yörüngesinde bulunduğu GJ 677C yıldızı üçlü bir yıldız sisteminde yer alıyor. Bu üçlü yıldız sistemi ise GJ 677A ve B adındaki iki diğer yıldızın yörüngesinde bulunuyor. Avustralya Astronomik Gözlemevi'nden Dr. Simon O'Toole, "Yaptığımız keşif yaşama olanak sağlayabilecek gezegenlerin düşündüğümüzden çok daha değişik kozmik çevrelerde bulunabileceğini gösterdi" dedi.
GJ 677C yıldız sistemi Avrupa Güney Gözlemevi'nin Şili'deki Magellan teleskopu ile  ABD'deki California Teknoloji Enstitüsü'nün ikiz Kesk teleskopları tarafından keşfedildi.

EN SON KEŞFİ KEPLER YAPMIŞTI
En son Dünya benzeri gezegeni, NASA' nın Kepler teleskopu Aralık ayında keşfetmişti. 600 ışık yılı ötede olan Kepler-22b adındaki gezegenin ise Dünya'nın 2,4 katı büyüklüğünde ve yüzeyindeki sıcaklığın 21 santigrat derece olduğu tespit edilmişti. Kepler teleskopu, göreve başladığı 2009 yılından bu yana 2bin 326 gezegen keşfetti.
KAYNAK: NTVMSNBC

0 yorum:

Paylaş

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites