Created by Mikail KEREK
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Mame32


Gerçeğe oldukça yakın, üç boyutlu, hattâ birden fazla insana karşı oynayabildiğimiz oyunlarla dolu bir devirde yaşamamıza rağmen, çocukluk yıllarımızın vazgeçilmez eğlence mekânlarından olan atari salonları ve bu salonlarda oynadığımız oyunlardan aldığımız haz hiçbir zaman eksilmedi. Hâlen tek tük de olsa işletilen atari salonlarında eski zamanları yâd etmek için üzerinden yıllar geçen atari salonu oyunlarını oynayanlarımız var. "Mame32" adlı ufak bir yazılım ise, bu atari salonu keyfini evde yaşamak isteyenlerin en büyük yardımcısı.
Mame32 Nedir?

Mame32, "rom" adı verilen oyun dosyalarını çalıştırıp ekrana aktarmaya yarayan bir program, daha doğrusu bir emülatördür. Bilgisayarlar için tasarlanmamış kodları bilgisayar ortamında emüle eder, yani uygun şekilde çalıştırır.

Program, istenilen rom içerisindeki oyun dosyasını çalıştırdıktan sonra, atari salonlarında olduğu gibi, bir "sanal jeton" ile kullanıcı tuş takımını aktif hâle getirir ve oyun süreci başlamış olur.

Mame32'nin Kurulumu ve Kullanımı

1. Buraya tıklayarak Mame32UIFX dosyasını indiriniz (alternatif olarakMame32 indir bağlantısını da kullanabilirsiniz).

2. İndirdiğiniz RAR dosyasının içeriğini bir RAR dosyası çözücü (örneğin WinRAR) ile istediğiniz bir dizine çıkarınız.

3. Dosya çıkarma işlemi tamamlandıktan sonra, klasör içinde yer alan "mameuifx32" dosyasını çalıştırabilirsiniz. Karşınıza Mame32'nin ana penceresi çıkacaktır.
Mame32'nin ana ekranı
Mame32'nin ana ekranı
Oyun Ekleme ve Başlatma İşlemi

Mame32 ile birlikte hâlihazırda herhangi bir oyun gelmemektedir. Oyun ekleme işlemini şu şekilde yapabilirsiniz.

1. www.rom-world.com/dl.php?name=MAME adresine girerek, istediğiniz oyuna ait rom dosyasını indiriniz. Bunun için, indirmek istediğiniz oyunun isminin üzerine tıklayarak açılan sayfaki "Download" bağlantısını kullanmanız gerekmektedir. 
Mame32'nin ana ekranı
Not: Oynamak istediğiniz oyuna bağlı olan rom dosyalarının tamamını yüklemeniz gerekmektedir. Örneğin yukarıda, "Street Fighter Alpha 2" oyunun oynanabilmesi için gerekli dosyalar listelenmiştir. Bu dosyaların hepsinin "roms" klasöründe olması gerekmektedir.

2. Ardından, ekrana gelecek olan .zip uzantılı dosyayı Mame32'nin bulunduğu klasör içerisindeki "roms" dizinine kopyalamanız/kaydetmeniz lazımdır.

3. Kopyalama işlemi tamamlandıktan sonra Mame32 ana penceresi üzerindeki "File" menüsünden "Audit all games" seçeneğine tıklayınız. Program, roms klasörü içerisindeki dosyaları kontrol edecek ve yeni yüklediğiniz oyunu tanıyacaktır. Bu işlem biraz zaman alabilir.

4. Tanıma işleminden sonra sol kısımda yer alan listenin ikinci seçeneği olan "Avaiable"a tıklayınız. Yüklediğiniz oyun burada görünecektir. Oyun isminin üzerine çift tıklayarak oyunu çalıştırabilirsiniz.

5. Oyun çalıştırma işlemi sırasında siyah ekran üzerine beyaz uyarı yazıları gelir ve sizden bunu onaylamanız istenirse, bu ekrandayken klavyenizden o ve k tuşlarına basınız.

6. Son olarak, oyunun kendi uyarı metni görünecek ve ana ekran gelecektir. Burada, klavyenizin 5 tuşuna basarak "sanal jeton" kullanabilir ve 1 tuşu ile de oyunu başlatabilirsiniz.

Program Ayarları

Mame32, gelişmiş ayar seçeneklerine sahiptir. Bu sayede ister ekran çözünürlüğünü ve boyutunu, ister klavye üzerinde kullanacağınız tuşları, isterseniz de oyunun zorluk seviyesini ayarlayabilirsiniz. Bunlar gibi pek çok ayara, programın ana ekranı üzerinde yer alan "Options" menüsünden "Default Game Options" seçeneği ile ulaşabiliyorsunuz. Eğer dilerseniz, sadece tek bir oyun için de özel ayarlar tanımlayabilirsiniz.
Mame32'nin ayarlar ekranı
Mame32'nin ayarlar ekranı
Burada öncelikli olarak daha net ve hızlı bir görüntü için ekran ayarlarını kendi ihtiyaçlarınıza göre şekillendirebilirsiniz. Her ne kadar varsayılan ayarlar ile de yüksek verim alınabilse de, bazı durumlarda buradaki gelişmiş ayarlar sayesinde çok daha iyi bir performans ve görüntü kalitesi alabilmek mümkün hâle gelebilir.

Unutulmaz Klasiklerden İkisi
Mustafa olarak da bilinen Cadillac and Dinosaurs adlı oyun
"Mustafa" olarak da bilinen "Cadillac and Dinosaurs" adlı oyun

Bir zamanların en çok oynanan oyunlarından Final Fight, nâm-ı diğer Haggar
Bir zamanların en çok oynanan oyunlarından "Final Fight", nâm-ı diğer "Haggar"
NOT: Mame32 ile kullanabileceğiniz rom dosyalarından bazıları telif hakları ile korunmaktadır. Bir rom dosyası indirmeden önce buna dikkat ediniz ve indirdiğiniz dosyaları telif hakları çerçevesinde kullanınız.

Aşağıda yer alan yorum kutucuğunu kullanarak aklınıza takılan her konuda yardım alabilir ya da bilgi paylaşımında bulunabilirsiniz.
İyi oyunlar dilerim.

0 yorum:

Paylaş

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites